Geen kinderopvang beschikbaar? Zo los je het op.

Geen kinderopvang beschikbaar? Zo los je het op.

Het personeelstekort in Nederland zorgt overal voor problemen; treinen die uitvallen, lange rijen in winkels  en horecagelegenheden die minder vaak open zijn.  Ook als ouder heb je er soms last van want er is een groot tekort aan mensen in de kinderopvang. Hierdoor komt het voor dat je plotseling te horen krijgt dat er geen naschoolse opvang is voor jouw kind wegens tekort aan begeleiding. Hoe ga je hiermee om? Lees het in dit artikel.
 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is natuurlijk ontzettend vervelend als jij en je partner allebei  moeten werken en je ineens gebeld wordt omdat de kinderopvang niet open kan vanwege personeelstekort. Maar helaas heeft het weinig zin om je er boos over te maken; je zult het probleem moeten oplossen. Zoals je weet telt een gewaarschuwd mens voor twee en is een goed begin het halve werk. Met die wijsheden op zak is het dus verstandig om alvast een ‘noodplan’ klaar te hebben liggen voor het geval de opvang onverwacht uitvalt. Er zijn verschillende manieren denkbaar.
 

4 tips om snel opvang te regelen voor je kinderen

1: Bespreek met je werkgever de mogelijkheden om thuis te werken als dit nodig is. Leg daarbij uit dat je op zo’n dag je werkuren moet combineren met je rol als ouder/opvoeder en dus sommige dingen pas op een ander moment kunt oppakken. Probeer online meetings op die dagen te voorkomen of te verzetten.

2: Maak een appgroep aan met de ouders van de kinderen uit de klas die ook naar de opvang gaan. Zodra iemand weet dat er geen opvang is, kan deze het in de appgroep melden en kunnen jullie bespreken welke ouders die dag vrij zijn en of zij wellicht een aantal kinderen een paar uur onder hun hoede kunnen nemen. Bied zelf natuurlijk ook aan om af en toe beschikbaar te zijn voor opvang,

3: Bespreek de situatie met de oma’s en opa’s en andere familieleden. Als zij redelijk in de buurt wonen, kunnen en willen zij wellicht bijspringen wanneer je geen opvang hebt voor je kinderen. Als je goed contact hebt met je buren, kun je met hen wellicht hier ook afspraken over maken. Zeker wanneer zij zelf ook kinderen hebben, is dit misschien een goede manier om elkaar uit de brand te helpen.

4: In plaats van de kinderopvang kun je ook je kind onderbrengen bij een gastouder. Hier ontvang je, net als voor de ‘gewone’ opvang kinderopvangtoeslag voor. Het voordeel is dat je kind bij deze vorm opvang vaak wat meer persoonlijke aandacht krijgt en in een kleinschalige thuissituatie wordt opgevangen. Ook heb je hier dus geen last van personeelstekorten.

 

Hulp nodig of vragen?